06 15263473

klaas moltmaker logo

Wat te doen bij dak lekkage? 

Een daklekkage is een vervelend probleem, waar men vaak later achter komt als de lekkage al heel wat schade heeft aangericht. Een lek ontstaat voornamelijk nabij leidingen, dakgoten, afvoer of in hoeken van het dak. Dit zijn zwakke plekken waar lekkage het vaakst voorkomt. Dit vereist bij voorhand extra aandacht zodat je niet met een torenhoge rekening komt te zitten, als het eigenlijk al te laat is.  

Lekkage bij dakbedekking 

De veelvoorkomende oorzaken van dakbedekking zijn in te delen in het platte dak en het schuine dak. 

Het platte dak 

Een plat dak kan zeer vatbaar zijn voor daklekkage. Wanneer er geen goede afvoer aanwezig is voor het regenwater is de kans groot dat er veel water blijft liggen. Door de wisselende weersomstandigheden krijgen bitumen het zwaar te verduren. Hierdoor vindt vocht zijn weg tussen naden, dat weer resulteert in lekkage. Wanneer bitumen zijn uitgedroogd kan dit ook gemakkelijker leiden tot scheuren.  

Lekkage bij een schuin dak 

Lekkage bij schuine daken ligt hem vooral in de aansluiting van de dakpannen. Wellicht sluiten deze niet mooi op elkaar aan of zitten er scheuren in de dakpannen dat resulteert in lekkage. Bij een schuin dak is de oorzaak minder makkelijk te vinden dan bij een plat dak. De lek kan zich namelijk op een andere plaats bevinden dan waar het vocht zich in eerste instantie ophoopt. Wanneer de afwerking van een dak goed is gedaan, kan het vaak even duren voordat de lek überhaupt zichtbaar wordt. Het water houdt zich namelijk een lange tijd vast in het plafond totdat de gevolgen pas zichtbaar zijn.  

Lekkage door daklood of de dakgoot 

Een ander gevolg van lekkage is beschadiging van het daklood bij jouw schoorsteen of dakkapel. De oorzaak hiervan is dat het daklood niet mooi overloopt. Hierdoor ontstaat er vochtinsijpeling.  Ten tweede kan een verstopte dakgoot ook voor veel problemen ontstaan. Deze ontstopping ontstaat door bladeren of vuil in het najaar. Omdat het regenwater geen kant meer op kan ontstaat er een lekkage.  

Hoe kan dit verholpen worden?  

De oplossing zal eerst grondig gecontroleerd moeten worden. Kapotte dakpannen kunnen dakdekkers meestal eenvoudig vervangen. Dit geldt ook voor daklood. Mocht je last hebben van lekkage en je weet niet wat het probleem is? Dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben. Geef je klus door via het formulier en wij nemen snel contact met je op. 
 

Een klus voor Klaas?

Helaas kunnen we door drukte momenteel geen opdrachten aannemen. Onze excuses voor het ongemak.

 

Review Moltmaker GroningenReview Moltmaker GroningenReview Moltmaker GroningenReview Moltmaker GroningenReview Moltmaker Groningen

Super Service; zelfde dag probleem verholpen; vriendelijk en kennis van zaken Kortom: een 10!

-T. van Breukelen

Benieuwd naar meer recensies? Bekijk deze dan hier.